Locuința potrivită: care sunt nevoile tale locative 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Înainte să suni pentru mai multe informații legate de o proprietate pe care vrei să o achiziționezi, e bine să ai clarificate câteva aspecte importante legate de locuința perfectă pe care ai vrea s-o găsești. 

Află prima dată bugetul maxim de care dispui pentru achiziția apartamentului. Pentru asta fie: 

  • faci mai întâi un drum la bancă ca să afli în funcție de veniturile tale ce apartament îți permiți, dacă-l achiziționezi prin credit. 
  • apelezi la consultantul nostru financiar-bancar pentru o estimare de buget realistă. 
  • sau apelezi la rude și cunoștințe, sau tocmai ai primit o moștenire, și știi pe ce sume poți miza. 

Prețul este un prim criteriu de filtrare a proprietăților, poți viziona proprietăți în bugetul tău maxim sau puțin peste acest plafon, mizând pe o marjă de negociere de 5%. 

Zonele de interes

Următorul aspect de clarificat este zona ta de interes. Poate fi un cartier anume sau o zonă pe care o frecventezi de obicei sau cartierul în care ai crescut și îți place cel mai mult sau zona unde ai jobul și grădinița copilului. 

E de preferat să începi căutarea în zona ta de interes central. Iar dacă prețurile din zona dorită sunt mult peste bugetul tău maxim extinde-ți căutările în zonele cu prețuri mai accesibile, dar cu legături de transport facil și direct la zona ta de interes.

Numărul de camere

De cât spațiu ai nevoie? Tu știi mai bine de cât spațiu are nevoie familia ta. Dar îți recomandăm să fii deschis la mai multe sugestii. Uneori camerele foarte spațioase pot fi recompartimentate sau organizate astfel încât să îndeplinească funcția a 2 sau chiar 3 centre de activități. De asemenea, poți găsi locuințe cu numărul corect de camere dar prea neîncăpătoare pentru tabieturile și nevoile voastre zilnice. Într-o locuință potrivită pentru o familie ar trebui să aveți următoarele zone: 

  • o zonă comună pentru toată familia, 
  • un dormitor pentru cuplu, 
  • o cameră separată pentru copii, 
  • dacă fraţii sunt de sexe diferite, după vârsta de 12 ani, o cameră separată pentru fiecare copil, respectiv o cameră separată pentru persoanele de peste 18 ani, indiferent de sex. 

Prin urmare, o familie de 4 persoane, formată dintr-un cuplu și doi copii, un băiat și o fată, ambii peste 12 ani au nevoie de o locuință cu 4 camere.

Mai adaugă la acest necesar și spațiul dedicat muncii de acasă, pentru cei care mai continuă această formă de muncă și după pandemie. 

Compartimentarea

Când vine vorba de compartimentare, fiecare compartimentare are atât avantaje, cât și dezavantaje. Aici ai următoarele opțiuni: 

  1. Decomandat cu întrări separate în fiecare cameră 

Un apartament decomandat asigură tuturor locatarilor intimitate și faptul că nu deranjezi pe nimeni atunci când ieși din cameră ca să mergi la baie sau bucătărie. Din punct de vedere arhitectural este modul optim de compartimentare a unei locuințe. 

  1. Compartimentare open space – living și bucătărie sau living cu dormitor împreună sau bucătărie cu hol. 

Un apartament cu open space înseamnă mai mult timp împreună și mai multă voie bună în cea mai încăpătoare cameră din locuință. 

  1. Semidecomandat cu trecere dintr-o cameră în alta

Avantajul unui apartament semidecomandat este că de regulă este mai ieftin decât unul decomandat la aceeași suprafață. Mai poate fi o soluție potrivită atunci când zona semidecomandata e una de trecere sau de întâlnire a locatarilor și atunci ai avantajele open-space-ului – mai mult timp împreună!  

Starea apartamentului

În funcție de bugetul tău maxim sau zona de interes poți opta pentru un apartament finisat sau nefinisat. Sau poate ai un buget mai mic și te încadrezi doar la apartamente vechi, cu o suprafață mai mică care necesită renovare? Prețurile diferă în funcție de starea imobilului și de gradul de finisare.

Un apartament nefinisat înseamnă că nu te vei putea muta imediat și că îți vei putea alege finisajele dintr-o paletă pe care dezvoltatorul ți-o pune la dispoziție, sau vei putea alege alte finisaje de o calitate mai superioară care implică costuri în plus. 

Un apartament renovabil este de regulă un apartament ce necesită renovare și atunci la prețul de achiziție este bine să adaugi și un buget de renovare. Astfel de apartamente pot avea un preț mult sub prețul pieței, deci pot fi adevărate chilipiruri și oportunități de investiție, evident corelat cu zona, facilitățile din zonă și alți factori importanți.  

Alte criterii 

Aceasta e secțiunea cu ”diverse”, de la parcul din apropiere, liftul nou din bloc, stația de autobus din fața blocului sau supermarketul de la colț și scara bine întreținută. 

Fiecare vizionare îți poate fi de folos pentru că testezi la fața locului ce lucruri îți plac, cu ce aspecte te-ai putea împăca și ce nu ți-ar plăcea sub nicio formă – de exemplu o stradă super zgomotoasă, o zonă industrială sau o locuință amplasată la demisol. 

Atunci când formulezi cereri cât mai specifice, agentul îți poate face recomandări cât mai aproape de ceea ce-ți dorești. 

Pentru a intra în procesul de găsire a unei proprietăți cât mai aproape de ceea ce-ți dorești, contactează serviciul de Call Center de la Blitz la numărul de telefon 0264 333 777  și spune-ne toate aceste lucruri despre locuința viselor tale. 

În cel mai scurt timp un agent te va contacta pentru a-ți propune soluția potrivită pentru tine.