Liber la darea in plata! Debitorii vor fi scutiti de impozit

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta emis de Ministerul Finantelor Publice, beneficiarii legii darii in plata vor fi scutiti de la plata impozitului datorat statului pentru transferul de proprietate. De aceeasi masura vor beneficia si cei care au fost executati silit.

Darea in plataCa urmare a presiunilor venit dinspre media de specialitate, care ridica un semn de intrebare cu privire la legea darii in plata si de piedicile din calea punerii sale in aplicare, mai ales in ceea ce priveste taxele pe care urmau sa le plateasca beneficiarii ei, Guvernul a reactionat printr-o propunere de ordonanta care sa elimine aceste piedici.

In practica, atat persoanele care urmeaza sa-si dea proprietatile in plata bancilor pentru stingerea datoriilor, cat si acele persoane care au facut deja acest lucru platindu-si toate taxele, vor putea beneficia de prevederile ordonantei ce se afla pe masa guvernantilor, cu mentiune ca, acele persoane care au platit deja, vor putea sa-si recupereze banii. Asa cum specificam mai sus, inclusiv cei care au fost executati silit de banci sunt cuprinsi in textul ordonantei.

Mai merita mentionat faptul ca Ordonanta de Guvern cu privire la scutirea de la plata impozitului pentru transferul de proprietate a persoanelor care apeleaza la darea in plata ca varianta de stingere a datoriilor fata de banci sau a persoanelor executate silit, se aplica o singura data, doar prima procedura de dare in plata fiind scutita de impozit, indiferent daca respectivul credit a fost garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

Pana la aparitia acestei ordonante, regulile prevedeau ca persoana care da in plata trebuie sa plateasca un impozit aplicat la suma data in plata:

“Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata. Impozitul este datorat de catre debitor si se plateste conform prevederilor Codului fiscal”.

Sursa: Economica.net

Echipa Blitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *