Investitorii straini sunt interesati de terenurile agricole din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cotidianul britanic The Telegraph ne informeaza ca investitorii occidentali sunt din ce in ce mai interesati de terenurile agricole din Romania, suprafetele vandabile fiind incomparabil mai ieftine decat in tarile din Europa de Vest.

Se pare ca terenurile scoase pe piata sunt achizitionate cu sume derizorii. Avand in vedere ca acest sector inregistreaza, la nivel mondial, un salt substantial al preturilor, nu este de mirare ca Romania reprezinta, cel putin deocamdata, o adevarata mina de aur pentru dezvoltatorii straini.

Astfe, pretul unui hectar de teren se invarte intre 1.000 si 2.000 de euro. In cazul in care considerati ca aceste sume nu sunt deloc neglijabile, nu trebuie decat sa va aruncati privirea peste cifrele identificabile pe piata agricola din Europa de Vest. Un hectar de teren se vinde in Olanda cu nu mai putin de 50.000 euro, in timp ce in Danemarca suma standard ajunge la 28.000 de euro.

Interesul pen­tru terenul agricol romanesc nu este surprinzător avand in vedere ca la o investitie de 2 mil. euro pentru 1.000 de hectare de teren, se obtin venituri de 1 milion de euro dintr-o singura recolta de grau, la un pret mediu de 250 de euro/tona si o productie la hectar de circa 4 tone.

Desi companiile romanesti detin, cel putin deocamdata, monopolul asupra acestui segment de piata, interesul investitorilor straini pentru terenurile agricole va modifica raportul de forte in cel mai scurt timp posibil. Suntem informati ca pe piata locala si-au facut deja intrarea doi dezvoltatori straini.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil, 3,3 milioane hectare pasuni, 1,5 milioane hectare fanete, 218.000 hectare vii si 206.000 hectare livezi.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *