Harta marilor investiții imobiliare din România

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Investiții imobiliare de peste 2 miliarde de euro  se derulează sau for fi inițiate în viitorul apropiat în cele 5 oraşe mari din ţară (Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa), potrivit raportului ”Dinamica imobiliară a principalelor oraşe”, o analiză a marilor investiții realizată de Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities. 

Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor BREC de la companiile din piaţă şi a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanţa şi EST Hospitality.

Potrivit sursei citate, în perioada 2022- 2024, în cele 5 oraşe şi vecinătăți vor fi finalizate: 

  • proiecte de spații de birouri, retail și logistice cu o suprafață totală de peste 370.000 mp
  • 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaţionale
  • peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului  :   

Timişoara atrage aproape 50% din totalul investițiilor 

Vestul țării atrage cele mai mari investiţii imobiliare datorită legăturii directe cu coridoarele pan-europene, ceea ce a și transformat zona în destinația strategică pentru facilităţi de producţie. 

Apropierea de Occident, dar și standardele de viață ridicate, dezvoltarea la nivel universitar, precum și diversificarea pieței muncii au încurajat investitorii să investească în proiecte rezidențiale premium cat mai aproape de zona centrală.

În plus, Timisoara a fost deja desemnata Capitala Europeana a Culturii in 2021, ceea ce a sporit și mai mult interesul investitorilor pentru imobiliarele din aceasta zonă. Timişoara a atras astfel aproape 1 miliard de euro investiţii, aproximativ jumătate din totalul investiţiilor regionale, în:

  • proiecte de birouri, retail şi logistice de peste 190.000 de mp. 
  • un hotel de 5 stele Radisson Blu
  • peste 5.000 de apartamente cu termen de finalizare în 2024.

Iaşi: Peste 65.000 mp birouri şi retail şi peste 5.000 de apartamente  

La Iași proiectului Palas Iaşi, dar și restaurarea Palatului Culturii a reprezentat o „carte de vizită“ a ora­şului, iar proiec­telor de infrastructură din zona centrală oraşul au atras şi alţi investitori dispuşi să investească în birouri, rezidenţial sau în zona comercială.

Proiectul Palas din Iaşi se află în prezent în proces de extindere, care presupune livrarea a 60.000 de mp de spaţii de birouri în următorii doi ani. Cumulat cu spaţiile existente deja, Palas va ajunge la o suprafaţă de peste 135.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri clasa A.

De altfel, investitorul principal din Estul Moldovei, Grupul Iulius, pe lângă cele mari investiţii din ţară pe segmentul de birouri, proiectul Palas, a investit și în parcurile de retail Family Market din Miroslava şi Bucium, o investiţie totală de 17 milioane de euro.  

Un alt mare proiect din Iași este Silk District, realizat de Prime Kapital, care va include 100.000 mp de birouri şi 2.500 de apartamente.

Iaşiul cumulează astfel investiţii în proiecte de birouri şi retail de peste 65.000 mp şi peste 5.000 de apartamente în diverse ansambluri ce vor fi finalizate până în 2024. 

Braşov: O nouă etapă de dezvoltare     

Brasov e un alt oras în plina dezvoltare pe piața proiectelor mari imobiliare. Aici, investitorii mizează în primul rând pe profilul turistic al orașului, dar și pe sectorul industrial și tehnologic care este într-un amplu proces de înflorire.

Apropierea de capitala, dar și de Valea Prahovei, calitatea aerului și peisajul montan deosebit, transformă Brașovul în una din principalele atracții turistice din zona montana și printre orașele cu cele mai mari investiții atrase. 

Odată însă cu finalizarea noului aeroport internaţional, care este, de altfel, și primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, Brașovul a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare. 

Conform raportului BREC, Braşovul are aproximativ 2.500 de apartamente în construcţie, peste 45.000 mp de spaţii de birouri şi logistice în dezvoltare şi alte 3 hoteluri (Radisson, Ibis, Hilton) în diverse stadii de dezvoltare. 

Cluj – Napoca: 3 noi hoteluri mari şi peste 5.000 de apartamente

Cluj-Napoca este un alt oraș ardelenesc în plin proces de inovare, boom economic și o amplă dinamică antreprenorială. Grație concentrării de companii mari în domeniul IT, Clujul mai este numit Silicon Valley al Transilvaniei. Datorită acestora, dar și altor industrii prospere, veniturile în randul populatiei au atins niveluri mai ridicate și, implicit, cerințele pentru calitatea locuirii au crescut tot mai mult. 

Astfel, Cluj-Napoca lasa in urma nu doar capitala, ci si celelalte orase, inclusiv in ceea ce priveste proiectele rezidentiale premium. O spun si preturile de tranzactionare mult mai mari, cu 25% fata de preturile de pe piata imobiliara din celelalte mari orase, adesea inclusiv fata de capitala.

Cluj-Napoca a atras de asemenea cele mai multe investiţii în birouri după Bucureşti. În perioada 2022-2024 vor fi finalizate peste 20.000 mp de noi spaţii logistice, 3 noi hoteluri (dintre care un hotel Radisson şi un hotel sub brandul Courtyard by Marriott) şi peste 5.000 de apartamente. 

Constanţa: Investitorii mizează pe logistic şi rezidenţial 

Zona de litoral a țării are potenţial ridicat pentru logistică, datorită localizării şi infrastructurii de transport disponibile. De altfel, Constanţa a atras investiții atât pe zona de retail şi logistic, dar și pe zona de investiții rezidenţiale, atât în oraş cât şi în staţiunile de pe litoral, pe segmentul apartamentelor de vacanţă. 

În prezent, un număr de peste 7.000 de apartamente sunt în lucru în acest moment sau vor fi lansate în perioada următoare.   

Aceste 5 mari orașe sunt cele mai mari piețe imobiliare din afara capitalei, și e un semnal bun pe termen mediu pentru jucătorii din piața imobiliară că se anunță astfel de investiții. Astfel, specialiștii Blitz mizează în continuare pe creșterea și dinamismul acestor piețe, care au perspective robuse și baze economice solide.

Într-un articol viitor vă vom prezenta marile investiții din capitala țării, precum și restul orașelor mai mici de provincie, care au prins o dinamică investițională destul de accelerată grație programelor de atragere de investiții, dar și climatului investițional benefic marilor proiecte, în ciuda pandemiei, dar și a prețurilor în creștere. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *