Cote de impozitare mai mari pentru cei care nu prezintă raportul de evaluare a proprietății

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Legea privind impozitul de proprietate a suferit modificări importante anul trecut, însă noile reglementări date de OG 16/2022 de impozitare locală a clădirilor È™i terenurilor au fost amânate oficial, în decembrie 2022, pentru începutul anului 2025.  

Până atunci, persoanele fizice, dar și cele juridice vor plăti un impozit la o cotă majorată pe proprietățile clădiri nerezidențiale dacă omit să transmită către organele fiscale locale raportul de evaluare a proprietății întocmit de către un evaluator autorizat.

Potrivit sistemul de impozitare locală a imobilelor în vigoare, cotele taxelor pe proprietățile imobiliare se schimbă în funcÈ›ie de raportul de evaluare depus de către proprietar. 

Proprietarii beneficiază de o cotă redusă dacă prezintă raportul de evaluare la timp

Ordonanța de guvern stabilește obligația organului fiscal local de a notifica proprietarii de clădiri nerezidențiale că se apropie termenul de predare a raportului de evaluare pentru a putea beneficia de cota redusă de impozit pe clădiri.

Pentru impozitul din anul curent, organele fiscale locale au avut obligația de a transmite aceste notificări prin poștă sau pe email până în data de 31 octombrie a anului trecut.

Impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind 31 martie, respectiv 30 septembrie, așadar primul termen de prezentare a raportului de evaluare este data de 31 martie

Cota redusă se aplică È™i dacă organul fiscal local a omis să notifice proprietarul despre obligativitatea depunerii raportului de evaluare a proprietății. 

Prețul estimativ al unui raport de evaluare a proprietății este între 80 și 150 de euro pentru un apartament plus TVA și între 100 și 250 de euro pentru o casă sau o vilă.

Pentru evaluarea unei clădiri de birouri, preÅ£urile evaluatorilor autorizaÈ›i se situează între 400 euro È™i 1.500 euro, fără TVA. 

Clădiri rezidențiale

Clădirile rezidențiale, conform legislației în vigoare, sunt clădiri folosite pentru locuit, alcătuite din una sau mai multe camere, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac cerințele de locuit ale unei persoane sau familii și care nu sunt folosite pentru desfășurarea unor activități economice

Clădirile în care nu se desfășoară nicio activitate economică sunt considerate rezidențiale dacă aceasta este destinația care rezultă din autorizația de construire.

Pentru aceste tipuri de clădiri NU se solicită raport de evaluare a proprietății, în scopul impozitării. 

Legislația nouă prevede doar o cotă minimă, însă cota impozitului/taxei pe clădiri efectivă o stabilește prin hotărâre consiliul local.

Pentru clădirile rezidenÈ›iale impozitul pe proprietate, cota minimă a crescut de la 0,08% la 0,1% din valoarea impozabilă, dar pentru 2023-2024 rămân în vigoare cotele 0,08%-0,2% din valoarea impozabilă. 

Valoarea clădirii, a anexelor și a terenului acoperit de aceste clădiri este preluată din Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Pentru clădirile nerezidenÈ›iale se solicită raport de evaluare 

Clădirile nerezidenÈ›iale sunt acele clădiri care sunt folosite pentru activități administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educaÈ›ie, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum È™i activități similare, indiferent de utilizare. 

Structurile de primire turistice sunt considerate clădiri nerezidenÈ›iale. Clădirile sau spaÈ›iile din acestea unde se înregistrează sedii secundare È™i puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidenÈ›ial. 

ÃŽn ceea ce priveÈ™te cota de impozitare, legislaÈ›ia lasă la latitudinea consiliului local al fiecărui sector, judeÈ›, oraÈ™ cât să fie cota maximă a impozitului, cota minimă fiind de 0,5% din valoarea impozabilă, însă pentru 2023-2034 rămân valabile vechile cote de  0,2-1,5%

Important de menționat este că impozitul pe clădirile nerezidențiale este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

În cazul în care proprietarul nu depune raportul de evaluare la organul fiscal local pentu o proprietate nerezidențială până în termenul limită, atunci se aplică alte cote de impozitare:

  • 2% din valoarea impozabilă, dacă proprietarul persoană fizică a fost notificat de către organul fiscal despre depunerea raportului de evaluare È™i acesta nu l-a depus în termen. 
  • 5% din valoarea impozabilă, dacă proprietarul persoană juridică a fost notificat de către organele fiscale că trebuie să depună raportul de evaluare È™i nu l-a depus în termen. 

Valoarea impozabilă este preluată din Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Raportul de evaluare trebuie actualizat la 5 ani

Dacă proprietarul nu È™i-a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani, va plăti un impozit calculat pe baza estimărilor È™i a unei cote majorate, dacă a fost notificat de către organul fiscal, dar a omis să depună raportul de evaluare în termen. 

În concluzie, cota majorată se va aplica doar proprietarilor care nu au dat curs notificării primite chiar şi după ce a fost atenționați de către organele fiscale locale!

Raportul de evaluare trebuie să fie întocmit de către un evaluator autorizat o dată la 5 ani. 

Astfel proprietarii a căror clădiri au fost evaluate cu 5 ani în urmă (ultima dată în 2017), au obligaÈ›ia reevaluării È™i transmiterii către organul fiscal local raportului până în data de 31 martie 2023 pentru a evita plata cotei majorate de 2%, respectiv de 5%, în cazul clădirilor nerezidenÈ›iale. 

Perioada în care se depun rapoartele de evaluare pentru clădirile aparținând persoanelor juridice s-a modificat de la 3 ani la 5 ani, prin Legea nr. 296/2020.

Noile reglementări vor intra în vigoare cel mai probabil în 2025

Potrivit OG 16/2022 obligativitatea prezentăii raportului de evaluare va fi abrogată începând cu 2005, iar baza de calcul a impozitului pe proprietate va fi o valoare estimată de Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

De asemenea, OG 16/2022 prevede o cotă unică de 0,1% pentru clădiri rezidenÈ›iale, È™i de 0,5% pentru clădiri nerezidenÈ›iale dintr-o valoare cuprinsă în studiile de piață preluate din grilele notarilor, indiferent de tipul proprietarului – persoană fizică sau juridică. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *