Impactul programului pentru refugiații ucraineni asupra pieței imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
program ucraineni

De la declanșarea războiului în Ucraina peste 6,6 milioane de persoane s-au refugiat în Europa, potrivit site-ului UNICEF. Dintre aceștia, peste 1,6 milioane de ucraineni au sosit în România, iar ceilalți în alte țări de destinație – Cehia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia și Ungaria

Dintre cei care au ajuns în țară, aproximativ 84.662 de persoane încă mai sunt prezenți în țara noastră.

Și dacă inițial, mulți oameni au vrut să-i ajute pe refugiații ucraineni să-și găsească un adăpost în România dezinteresat, din clipa în care Guvernul a început să facă plăți către aceste persoane prin ”programul 50/20”, găzduirea de ucraineni a devenit o ”afacere”. Cât de bănoasă, aflăm în cele ce urmează. 

Potrivit publicației spotmedia.ro ”business-ul” este unul avantajos pentru proprietarii de locuințe, deoarece banii oferiți de stat nu trebuie declarați la Fisc și nu sunt reținute nici alte obligații fiscale, spre deosebire de veniturile obținute din chirii. 

Iar pe lângă banii pentru cazare (50 de lei de persoană pe zi), proprietarii mai încasează și banii pentru hrană (20 de lei), pe care ar trebui să-i transmită mai departe oamenilor pe care îi au în gazdă. 

Astfel, suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, iar dacă găzduiești o familie de 3-4 persoane poți încasa un venit de  până la 8.400 de lei pe lună, neimpozabili!

Ne-am întrebat dacă banii oferiți de Guvern alimentează piața imobiliară în zonele căutate de ucraineni?

Dacă dai spre închiriere locuința pe piața liberă cu 400 de euro pe lună, proprietarul trebuie să-și declare veniturile la  ANAF și să plătească impozit și CASS. 

Iar dacă găzduiești ucraineni, singurul inconvenient în această schemă este că banii sunt virați cu o întârziere de două luni de la intrarea în locuință a refugiaților. Iar proprietarii trebuie să asigure plata utilităților, pe cont personal, plus hrana zilnică. 

Zonele în care au fost solicitate cele mai multe decontări în luna august au fost: 

  • București-Ilfov: 18,4 milioane lei
  • Constanța: 10,6 milioane lei
  • Suceava: 6,85 milioane lei
  • Cluj: 5,61 milioane lei
  • Sibiu: 4,9 milioane lei

Pe grupurile de Facebook dedicate ucrainenilor apar zilnic anunțuri de apartamente sau case disponibile pentru refugiați prin programul 50/20.

Dacă sunt mai interesați proprietarii să-și dea spre închiriere locuințele persoanelor nerefugiate l-am întrebat pe Dan Hanciuc, SENIOR BROKER PARTNER Blitz și iată care  au fost relatările din piață:  

În ultima perioadă s-a micșorat cererea de apartamente pentru programul 50/20, lunile trecute au fost mai multe astfel de solicitări. Proprietarii sunt și nu sunt interesați, chiar dacă sumele primite de la stat sunt mai mari, aceștia sunt reticenți din cauza perioadei contractuale mai mici, și neîncrezători că-și vor primi în cele din urmă banii de la autorități. 

Cât despre prețul chiriilor, acesta nu a crescut pentru chiriașii ucrainieni. Prețul de regulă este mai mare, doar dacă contractul de închiriere este mai mic de 6 luni, în acest caz, prețul crește în medie cu 50 de Euro lunar. 

Influența programului a fost una benefică per total pentru că într-adevăr i-a ajutat pe refugiați ucraineni să-și găsească mai ușor locuințe, iar proprietarii au fost mai deschiși să-i primească. La început a fost o perioada mai aglomerată, datorită presei și a impactului acesteia asupra oamenilor. Unii proprietari doreau să ajute, prin urmare își blocau apartamentele pentru a le da refugiaților. 

În această perioadă însă, sunt destul de puțini proprietari care să accepte acest program, în special datorită faptului că, la moment, sunt foarte multe solicitări de la studenți. Proprietarii preferă mai degrabă un contract și o siguranță pe 12 luni decât un aranjament pe 6 luni.

Apele s-au mai linistit în prezent si proprietarii sunt mai dornici să-și închirieze apartamentele mai degrabă pe termen lung, în condiții obișnuite. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *