Hub Imobliare 2022: Timișoara – avanpost și exemplu de dezvoltare durabilă 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Noua versiune a evenimentului organizat de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI Imobiliare), eveniment dedicat comunității profesioniștilor din imobiliare – Hub Regional 2022 – și-a desfășurat prima ediție locală, miercuri, 23 martie, la Timișoara. 

„Vrem ca Timișoara să fie un avanpost și un exemplu de dezvoltare durabilă” a transmis viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, prezent la eveniment. ”Ceea ce a ținut Timișoara pe loc a fost lipsa unui PUG, precum și a PUZ-urilor municipale care să reglementeze dezvoltarea pe teritorii zonale. (…) Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei este în lucru de 11 ani și este acum în faza de avizare.” a explicat edilul orașului. 

La Hub Imobiliare Timișoara a participat și CEO-ul companiei Blitz, Cătălin Priscorniță care și-a exprimat încrederea că imobiiliarele, chiar și pe timp de criză sau război, va continua să satisfacă una din nevoile fundamentale ale oamenilor –  nevoia locativă, prin urmare e loc de dezvoltare și creștere și în 2022. 

Participanții la HUB, fiecare expert pe nișa sa, au prezentat o radiografie a imobiliarelor locale, iar principalii indicatori menționați în prezentări au fost cererea, oferta, prețul cerut și volumul de tranzacții. 

Timișoara locul 2 la tranzacții și locul 5 la prețuri

Potrivit experților prezenți la eveniment, cererea de proprietăți rezidențiale din Timișoara este pe locul doi pe țară, după București. Datele prezentate de ANCPI confirmă această poziție, la numărul de tranzacții. Numai în februarie 2022, conform datelor ANCPI, în Timișoara au avut loc 3.459 de vânzări, cele mai multe fiind înregistrate în București – 10,918 de tranzacții, și Ilfov – 4,568 vânzări, apoi în Cluj – 3,041 tranzacții. 

Din punct de vedere al prețurilor, Timișoara se află pe locul cinci – 1.340 de euro a fost  prețul mediu pe metru pătrat util în Timișoara, la finalul anului trecut. Față de acum doi ani prețurile au crescut cu 8,1%, față de acum un an prețurile au crescut cu 5,5%, iar creșterea trimestrială a fost de 1,4%.

Prețul cerut pe metru pătrat util pentru proprietăți rezidențiale de vânzare a crescut de la un trimestru la altul, iar în luna februarie, conform indicelui Blitz, prețul mediu este de 1.356 euro/mp util.

Dezvoltare regională cu un buget record

Cu puțin timp în urmă, administrația locală anunța un buget istoric de investiții în Timișoara – peste 1 miliard de lei pentru lucrări de investiții și modernizare, printre care: 

  • Lucrări la Pasajul Inferior Solventul, Inelul II – Pod ISHO va fi închis,
  • Al treilea șantier pe un bulevard mare la Stan Vidrighin,
  • lucrări pentru o nouă maternitate. 

O sumă record pentru investiții va veni anul acesta din fonduri europene – 503 milioane de lei, bani europeni cu care vor continua lucrările la rețeaua de termoficare, va fi reabilitată rețeaua de apă potabilă și cea de canalizare (approx. 65 de kilometri), dar și 27 de noi kilometri de piste de biciclete și se vor înlocui 2.800 de corpuri de iluminat cu sisteme LED și telegestiune. 

Tot din fonduri europene va continua reînnoirea flotei de transport în comun și 20 de noi tramvaie și autobuze electrice vor ajunge în Timișoara. 

Administrația a mai promis că noul corp de la Spitalul de Copii este aproape finalizat și va începe și dotarea acestuia, care presupune un buget de 26 milioane de lei. 

Va continua șantierul pentru Spitalul de Boli Infecțioase de la Pădurea Verde (11.6 milioane), iar la Clinica de Balneologie se construiește un corp nou, cel vechi va fi reabilitat, la un cost de 10.2 milioane lei. 

10 corpuri de școli și grădinițe se află în reabilitare, 12 corpuri moderne de clădire sunt în execuție, 2.1 milioane de lei pentru reparația școlilor, în timp ce 3 noi creșe vor fi construite. În total, 123 de milioane de lei pentru investiții în educație. 

Prin investițiile demarate, Timișoara se dorește a fi orașul cu dezvoltarea cea mai dinamică din România, care-i va pune în valoare uriașul său potențial.

CPI Imobiliare desfășoară acest eveniment în mai multe orașe din țară, următoarele vor avea loc la sfârșitul lui martie – în Cluj și Oradea. Iar unele dintre ele se vor ține în toamnă – la Sibiu, Brașov, București și Craiova și Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *