Garsonierele din Cluj-Napoca se inchiriaza si cu 100 de euro pe luna

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piata imobiliara rezidentiala din Cluj-Napoca trece printr-o perioada de crunta penurie de chiriasi. Studentii au plecat in vacanta, lasand proprietarii de garsoniere si apartamente la mila sortii.

Pentru a incerca sa compenseze lipsa de potentiali clienti, cei care pana nu demult incasau sume deloc neglijabile de pe urma proprietatilor din oras s-au vazut nevoiti sa reduca preturile in mod drastit.

Desi agentiile imobiliare practica preturi medii de 150 euro/luna la garsoniere, persoanele fizice „bombardeaza” mica publicitate cu anunturi pentru unitati locative care pot fi inchiriate si cu 100 de euro pe luna.

Conform unei analize operate de portalul de specialitate Imobiliare.ro, Cluj-Napoca este orasul cu cea mai evidenta crestere a numarului de oferte de inchiriere. Studiul releva ca la Cluj exista cu 21% mai multe garsoniere de inchiriat, cu 14% mai multe apartamente cu două camere si cu 63% mai multe cu trei camere fata de inceputul anului.

Pe acest portal, chiria lunara pentru o garsoniera porneste de la 120 de euro (Floresti, Dambul Rotund), pentru doua camere – de la 150-180 euro (Manastur, Floresti), iar pentru trei camere, de la 250-280 euro (Zorilor, Gheorgheni, Marasti, Manastur).

Aceasta problema a segmentului inchirierilor este identificabila si in celelalte mari centre universitare din Romania. Diferentele de pret ating si 11% fata de acum trei luni, cea mai mare scadere fiind intalnita in cazul apartamentelor cu doua camere din Iasi.

In capitala, cele mai ieftine chirii sunt de 150 de euro, iar la Timisoara, pretul chiriilor la garsoniere poate cobori pana la 100 de euro.

In Cluj-Napoca, preţurile pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la 120 euro pe Imobiliare.ro.

In Bucureşti, scaderile de pret sunt mai mici deoarece apartamentele inchiriate de studenti nu au o pondere la fel de mare ca in Timisoara sau Cluj, iar acestia nu se grabesc sa le elibereze la inceputul vacantei, multi ramanand in oras pentru joburi de vara.

Studiul remarca faptul ca majorari de pret pe segmentul chiriilor pot aparea in ultima parte a lunii august si in septembrie, cand cererea revine.

In marile centre universitare din tara, Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj-Napoca, de doua ori pe an, la finalul anului universitar si la inceputul acestuia, studentii au capacitatea de a schimba focusul pe piata rezidentiala dinspre vanzari spre inchirieri: in prima faza, prin cresterea considerabila a numarului ofertelor, determinata de eliberarea apartamentelor pe durata verii, iar, mai apoi, prin revenirea cererii. Preturile sunt afectate, in consecinta, scad cu cateva procente in iulie, pentru a creste in septembrie“, explica Adrian Erimescu, director general al Imobiliare.ro

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *