Ești investitor și cauți case la preț de chilipir? Casele executate silit se vând și la jumătate de preț!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Îți vindem un pont – concurența, adică administrațiile financiare și băncile vând imobile la ”preț de dumping”, în licitații publice cu executare silită. Preţul de pornire în prima licitaţie este cel stabilit de evaluatorii băncii. La a doua licitație, dacă nu se arată niciun cumpărător interesat, prețul de pornire scade cu 25%, iar la a treia, cu 50%. La prețul de adjudecare a bunurilor licitate se adaugă TVA.

În trecut, imobilele executate silit, deși mai accesibile ca preț, nu erau la mare căutare. Cei potențiali interesați de proprietăți nu participau la licitații de frica procedurilor “complicate”, a lichidatorilor sau a executorilor sau, pur si simplu, de modul de desfășurare a licitațiilor. Credeau că își vor pierde banii sau timpul. 

Pentru că prețul mai mic chiar și cu 50% față de prețul pieței ridica niște semne de întrebare, cea mai la îndemână fiind preconcepția ”prea frumos ca să fie și adevărat”. 

În timp lucrurile s-au schimbat. Cumpărătorii mai bine informați au aflat că, prin lege, bunurile vândute într-un proces de executare silită sau de faliment sunt libere de orice sarcini și se vând fara sechestru, ipoteci sau gajuri

Cu ce dificultăți se pot confrunta totuși cumpărătorii

Deși achizițiile sunt sigure și legale, cei interesaţi de un imobil executat silit pot întâmpina probleme în ce priveşte eliberarea proprietăţii.

Atunci când fostul proprietar nu este cooperant, acesta poate fi evacuat doar în baza unei decizii a instanţei. Iar potrivit legii, fostul proprietar nu poate fi evacuat din imobil în perioada 1 decembrie -1 martie.

Pentru a evita o astfel de problemă, băncile recomandă cumpărătorilor să se adreseze direct proprietarilor. Sau băncile oferă celor ajunşi în pragul executării silite posibilitatea de a îşi vinde singuri locuinţa, pentru a nu fi executaţi silit. Astfel, problema evacuării locuinţei poate fi rezolvată. 

O altă problemă ce necesită o soluționare grabnică este plata pentru imobil. Conform procedurii de licitare, de la data la care şi-a adjudecat licitaţia, cumpărătorul trebuie să plătească 10% din valoarea imobilului. Apoi are la dispoziţie 30 zile pentru a achita întreaga sumă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pierde avansul. 

O specificitate a procedurii de licitare care dă bătăi de cap doritorilor de chilipiruri este că nu pot viziona proprietățile pe care pe care le achiziționează. Pot cere detalii despre ofertă, pot vedea localizarea pe hartă a imobilului și au câteva poze pe site-ul executari.com cu proprietatea licitată, dar nu pot viziona proprietatea dacă cel executat silit nu este cooperant. 

Dar ce avantaje pot avea la achiziționarea unui imobil prin licitație

Aceste inconveniențe sunt însă surclasate de avantajele achiziționării prin licitație. Primul avantaj este desigur prețul mai mic, sub prețul pieței – cu 25% față de prețul inițial stabilit dacă la prima licitație proprietatea nu a fost adjudecată. Sau cu 50% mai mic, dacă se organizează și o a treia licitaţie, câtă vreme sunt cel puţin doi participanţi.

Și avantajul secundar la fel legat de bani este absența comisionului. Cumpărătorii au comision zero la tranzacție, asta însă vine cu un cost colateral. Ofertele nu sunt promovate, iar de unele licitații nu ai cum să afli în timp util. 

Aşadar, procedura de achiziţie a unui imobil executat silit poate fi una de durată şi prezintă riscuri destul de mari, cum ar fi dificultatea evacuării apartamentului achiziționate, pierderea avansului sau chiar pierderea licitației. 

Cu toate acestea, pentru cei înarmaţi cu răbdare, riscurile mari pot însemna câștiguri mari, preţurile imobilelor executate silit pot fi mai mici cu până la 50%, faţă de preţul pieţei.

Dacă îți dorești totuși o paletă mai largă de opțiuni și posibilitatea de a alege zona, facilitățile din zonă, etajul, priveliștea asupra orașului, distanța față de job – intră pe blitz.ro secțiunea Vânzări și vezi cele mai avantajoase oferte din portofoliul Blitz din cele 11 cele mai mari orașe din România.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *