Cum va iesi piata imobiliara din criza

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Specialistii pietei imobiliare au ajuns la concluzia ca iesirea din criza nu va fi suficienta pentru a stabiliza dinamica tranzactionala. Cu alte cuvinte, problemele identificabile in acest sector nu se rezuma doar la cele generate de recesiune.

Astfel, piata imobiliara din Romania este destabilizata de procesele de creditare inoperante, de lipsa atractivitatii la nivel international si de sistemul fiscal parazitar, eminentele cenusii remarcand faptul ca echilibrarea pietei este un proces prea complex pentru a fi realizat prin aplicarea de corecturi exclusiv economice.

Problemele generate de contextul international sunt suficient de puternice incat sa nu permita miscari de revenire bruste sau semnificative. Piata locala este, pe de alta parta, atat de imatura incat problemele ar fi aparut si in conditiile unei economii stabile.

Este o nevoie stringenta de spatii locative in Romania, dar pe de alta parte, oamenii trebuie sa si le permita. Iar ca oamenii sa isi permita aceste spatii imobiliare, trebuie să fie angajati, trebuie sa castige salarii, iar salariile se castiga in alte sectoare ale economiei. Eu nu spun ca sectorul imobiliar nu face parte din economia reala, dar cand se va relansa economia, probabil ca ultimul sector care isi va reveni va fi cel imobiliar, nu primul. Pentru ca el in sine nu va genera forta de tractiune.“, spune Bogdan Cernescu, General Manager Erste Group Immorent Romania IFN.

Teoria potrivit careia sectorul imobiliar va fi printre ultimele care va intra in criza a fost lansata inca de la inceputurile recesiunii. Problema acestui segment este inertia mare pe care o are. Nu trebuie sa se stimuleze numai vanzarea de locuinte, cat si cea de birouri, spatii industriale, precum si redresarea tuturor industriilor conexe, care numara zeci de domenii.

Sunt de acord si nu sunt de acord, pentru ca am mai vazut crize imobiliare in diferite economii, in anii trecuti, iar motorul principal de iesire din recesiune este piata rezidentiala, pentru ca se creeaza un efect circular. In primul rand, varful cresterii economice a fost direct legat de industria constructiilor in Romania. In momentul in care acest lucru s-a oprit, economia s-a prabusit. Iar asta pentru ca genereaza productie, genereaza forta de munca, genereaza taxe etc. Deci pentru a genera ceva care sa porneasca economia, trebuia mai intai sa pornesti piata imobiliara., afirma Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

In acest context, totul se loveste de problemele de finantare, iar aceasta problema loveste din doua parti. Ii loveste pe clienti, dar in acelasi timp si pe dezvoltatori, in conditiile in care cei mai multi dintre ei finanteaza proiectele prin credite bancare.

Un lucru la care banca ar putea sa lucreze este sa nu mai ceara vanzarea locuintelor inainte de constructie, pentru ca este foarte greu, daca nu imposibil sa ceri sa vinzi off-plan astazi. Lumea nu mai are incredere. Dupa ce atatea proiecte au dat faliment si si-au pierdut banii, lumea nu mai are incredere. Chiar daca s-ar oferi o garantie bancara si banii de avans s-ar depune intr-un cont escrow, tot ar dura ceva timp ca oamenii sa inteleagă sistemul. Primul lucru pe care ei il stiu este ca au dat banul din mana si poate nu il mai iau“, spune Ionut Bordei, CEO Futureal.

In privinta creditelor acordate populatiei, dincolo de restrictionarile impuse de noul regulament BNR, piata se confrunta cu o problema de reperare a clientilor fezabili. Astfel, jucatorii sectorului imobiliar propun bancilor sa accepte, intr-un numar cat mai mare, si alte venituri decat cele de pe cartea de munca.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *