Cum să cumperi în siguranță un apartament nou, fără să-ți iei țeapă

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Știai că peste 70 la sută din vânzările de apartamente sunt apartamente noi din ansamblurile rezidențiale? Noile construcții sunt preferate de către cumpărătorii de apartamente într-o proporție covârșitoare și asta de mai bine de 5 ani. 

Piața construcțiilor noi a înregistrat progrese de la an la an. Trendul apartamentelor noi a luat avânt odată ce construcțiile noi au accelerat ritmul, iar dezvoltatorii s-au pliat tot mai mult pe așteptările și doleanțele cumpătătorilor. 

Dezvoltatorii pot menține un ritm de con­struc­ţie ridicat, doar dacă reușesc să obțină finanțări din precontractarea locu­in­ţelor înainte de termenul de finalizare și de regulă cer avansuri consistente (de minim 35%). 

Iar construcțiile nefinalizate și puse la vânzare sunt unul din principalele ezitări în rândul cumpărătorilor. Aceștia ezită să cumpere încă din fața de proiect, din teama că lucrările nu vor fi calitative, sau că nu se vor termina la timp și ei vor rămâne mult timp cu ”banii dați”. Atunci când dau un avans mai consistent, ei vor să vadă că lucrările se întâmplă conform graficului de lucrări prestabilitate.

Așadar cum te asiguri că atunci când cumperi un apartament nou încă din faza de construcție, nu-ți iei nicio ”țeapă. Noi am realizat o listă cu verificările pe care să le faci înainte de a semna vreun angajament de plată. 

Așadar, iată care ar fi cele mai importante verificări: 

  1. Verifică istoricul de lucrări a dezvoltatorului. A mai construit în orașul tău, iar locatarii sunt mulțumiți de calitatea construcției? Pare că știe ce face și are și cu cine.  
  2. Verifică datele vânzătorului dacă este firmă – denumirea firmei, datele înregistrate la Registrul Comerțului și la ANAF, adresa sediului social, adresa punctelor de lucru, adresa de email, număr de contact, program de lucru. 
  3. Verifică solvabilitatea dezvoltatorului. Pe anumite site-uri de specialitate, de ex. risco.ro poti verifica daca dezvoltatorul prezinta risc de insolventa, are procese în instanță, are datorii la stat sau a înregistrat pierderi în ultimii ani.
  4. Mergi pe șantier și vezi mersul lucrărilor, se întâmplă lucrările planificate conform calendarului de lucrări? 
  5. Asigură-te că faci o bună investiție nu doar în cei 4 pereți promiși, ci și într-o zonă cu mult potențial de dezvoltare, așadar inspectează și zona, la pas dacă este nevoie.
  6. Vezi care sunt planurile vecinilor – construiesc un bloc foarte aproape lângă, sau vă despart mult spațiu verde? 
  7. Verifică situația juridică a terenului pe care va fi construit blocul dacă are toate actele în regulă. 
  8. Verifică detaliile legate de structura imobilului, calitatea materialelor folosite, gradul de izolare sau finisajele. Dacă nu poți verifica personal, cere părerea unei persoane autorizate care să evalueze apartamentul și calitatea construcției. 
  9. Construcția care urmează să fie ridicată are un aviz de construcție aprobat de la primărie
  10. Pentru anumite zone de dezvoltare este nevoie de un aviz de mediu de la Ministerul Mediului – este cazul zonei tale? 
  11. Care este situația drumului de acces până la imobil? Este doar în planuri și promisiuni sau deja prinde contur? 
  12. Pe proiectele rezidențiale low budget – solicită părerea avizată a unui specialist în construcții. 

Înainte să-ți pui semnătura pe vreun angajament de plată, mai întâi asigură-te că faci toate verificările necesare. Sau cere informații agentului imobiliar Blitz. 

Avem un întreg departament juridic care se ocupă cu verificări de situații juridice ale terenurilor, actelor, autorizațiilor de construcții, firme, dezvoltatori cu care cultivăm doar parteneriate pe termen lung în beneficiul tuturor celor implicați – cumpărători și vânzători deopotrivă.