Clujul într-un top fruntaș al celor mai sigure orașe din lume

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
siguranță Cluj

Cluj Napoca este cel mai sigur oraș din țară, iar la nivel mondial ocupă locul al 14-lea, iar Timișoara este numărul 8 mondial la Timpul petrecut în trafic.  

Acest clasament a fost realizat de platforma de specialitate numbeo.com care adună informații din cele mai importante orașe ale lumii despre siguranța (Safety index), costul vieții (Cost of living), calitatea vieții (Quality of life) și rata criminalității (Crime index).

Acum doi ani, în 2021, Cluj Napoca se situa pe locul 13 la Safety Index, iar Timișoara pe locul 10 la Timpul în trafic.

Cluj – locul 14 la Siguranță

Astfel potrivit acestei platforme, Cluj-Napoca e pe locul 13 în clasamentul celor mai sigure orașe din lume,  la numai 10 puncte de primul oraș clasat Abu Dhabi din Arabia Saudită, și pe locul 5 al celor mai sigure orașe din Europa (după Zurich Elveția, Munchen Germania și Ljubljana Slovenia și Zagreb din Croația). Pe locul 5 în acest clasament al celor mai sigure orașe din lume se află Dubai din Emiratele Arabe Unite. Iar pe locul 1 – Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite.

E un fapt notabil această plasare, având în vedere că orașul Cluj a crescut accelerat în ultimul deceniu. Un nivel sporit de siguranță demonstrează că populația nou-venită e una de calitate și educată, provenită din foști studenți rămași în Cluj după studii și specialiști mutați în Cluj cu jobul din alte orașe ale țării. 

Un nivel de siguranță însă nu înseamnă un cost al vieții mai redus, dimpotrivă. În ceea ce privește costul vieții, București devansează Clujul, la nivel mondial însă aceste două orașe se clasează pe locurile 126 și 137. În 2021, București se afla la Costul Vieții pe locul 178, iar Clujul pe locul 179, adică undeva în coada clasamentului. 

Celelalte orașe din România prezente în TOP 100 cele mai sigure orașe din lume sunt Timișoara (locul 19), București (37). 

Cele mai nesigure orașe din acest clasament mondial sunt considerate orașele Caracas din Venezuela și 2 orașe din Africa de Sud – Pretoria și Durban, notorii pentru o rată a criminalității foarte ridicate.

Timișoara – locul 8 la Timpul în Trafic

Cel mai bine este situat, în Top 10, potrivit platformei numbeo.com orașul Timișoara care înregistrează cei mai buni timpi la navigația în trafic, situându-se pe un onorabil loc 8 din lume, cu un scor de 23.2 la Traffic Commute Time Index. 

Timișoara își merită acest loc fruntaș, deoarece este legată de autostradă, are o centură ocolitoare bine pusă la punct, și un transport în comun performant.

La polul opus se situează cele mai aglomerate oraș din lume, în care să pierzi cel mai mult timp în trafic, respectiv Lagos din Nigeria (cu un scor de 66,78) și Dhaka din Bangladesh

București – locul 27 la Poluare

Pe de altă parte, Bucureștiul este cel mai poluat oraș din România, plasându-se pe locul 27 (cu scorul 75.7) al celor mai populate orașe din lume, după orașe mari din China, Bangladesh, India, Nigeria (Lagos).

Acum doi ani, Bucureștiul se află pe locul 36 al celor mai poluate orașe din lume, deci a mai avansat în top, arderile necontrolate și ilegale de deșeuri din plastic, anvelope și cabluri în localități limitrofe ca Sintești, Vidra și Popești Leordeni, precum și traficul greu din oraș contribuind direct la acest rezultat.

Cel mai bine cotat oraș la capitolul poluare din România este Cluj, cu un scor de 44.4, dar din clasament lipsește orașul Brașov, campionul de facto al orașelor cel mai puțin poluate din România.

București cel mai accesibil oraș pentru proprietari

Deși Bucureștiul e cel mai afectat oraș de poluare, ocupă într-un alt clasament al ”Prețului Proprietăților raportate la Venituri”, un binemeritat loc unu din România, cu un scor de 10.6.

Timișoara este pe locul doi cu un raport 10.8. Pe locul trei la ”prețuri raportate la venituri” se situează Cluj cu 14.3 puncte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *