Ce reprezinta ROBOR/ EURIBOR 1m – 1 luna?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

ROBOR 1 luna este rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 1 luna.

ROBOR este folosit ca baza pentru calcularea ratei dobanzii la creditele oferite de bancile comerciale clientilor lor. In functie de maturitati, sunt calculate 8 rate ale dobanzii ROBOR, pentru maturitati cuprinse intre o zi si un an.

Dobanda ROBOR 1 luna se calculeaza zilnic – in mod similar cu modul de calcul al LIBOR sau EURIBOR – ca o medie aritmetica a dobanzilor la care isi imprumuta 10 dintre bancile comerciale din Romania, alese de catre BNR, surplusul de numerar 1 luna. Rata de dobanda ROBOR 1 luna variaza in functie de sumele neutilizate pe care le au la dispozitie unele banci comerciale, respectiv de necesarul de lichiditati al altor banci. Asadar, cu cat nevoia de lei pe piata este mai mare intr-o anumita perioada (adica se acorda mai multe credite de catre bancile comerciale) cu atat rata ROBOR 1 luna tinde sa creasca. Alte elemente care influenteaza nivelul ROBOR 1 luna sunt rata inflatiei – pe termen lung – si necesarul de acoperire a rezervelor minime obligatorii la credite – in anumite perioade ale fiecarei luni.

Atunci cand acorda credite in lei catre persoanele fizice (credite de consum, credite imobiliare, credite ipotecare, etc) sau catre companii, bancile comerciale din Romania adauga la ROBOR o marja suplimentara in functie de riscul clientilor bancii respective si de marja de profit pe care o doreste banca. In acest fel, clientul care acceseaza un credit in lei de la o banca comerciala va plati o rata a dobanzii la credit egala cu ROBOR (de obicei la 1 luna sau la 3 luni) plus marja fixa de risc. Deoarece marja este fixa pe toata durata creditului (cu anumite exceptii prevazute de normele BNR), dobanda lunara platita efectiv de clienti variaza numai in functie de variatia ROBOR.

Dobanzile ROBOR sunt actualizate zilnic de catre Banca Nationala la ora 11.00.

EURIBOR la 1 luna este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda EURO, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pe termen de 1 luna pentru a-si finanta operatiunile curente.

Se calculeaza 15 rate diferite EURIBOR pentru diferite maturitati, ca medie a dobanzilor oferite pe piata interbancara de 57 de banci europene de prim rang, pentru maturitati de la o saptamana la un an. De exemplu, EURIBOR  la 1 luna reprezinta dobanda anuala la care bancile europene se imprumuta intre ele pentru o perioada de 1 luna.

Rata EURIBOR este cea mai importanta rata de referinta a dobanzii de pe pietele financiare europene. EURIBOR este baza de la care se calculeaza dobanzile la multe instrumente financiare si la creditele oferite de bancile comerciale catre companii si persoanele fizice. EURIBOR la 1 luna variaza de la o zi la alta, in functie de factorii economici care afecteaza zona euro si de raportul dintre cerere si oferta pentru euro pe termen de 1 luna.

Bancile comerciale importante se finanteaza cu euro de pe piata la o rata a dobanzii egala cu Euribor, in timp ce bancile mai mici care nu sunt prezente activ pe pietele financiare europene, precum si filialele bancilor mama se finanteaza la costuri egale cu Euribor plus o marja de risc. Atunci cand acorda credite in EURO catre persoanele fizice (credite de consum, credite imobiliare, credite ipotecare, etc) sau catre companii, bancile comerciale adauga la rata dobanzii la care se finanteaza ele de pe pietele financiare europene (Euro plus marja lor de risc), o marja suplimentara in functie de riscul clientilor bancii respective si de marja de profit pe care o doreste banca. In acest fel, clientul care acceseaza un credit in euro de la o banca comerciala va plati o rata a dobanzii la credit egala cu Euribor (de obicei la 1 luna sau la 3 luni) plus marja care contine toate elementele precizate mai inainte. Deoarece marja este fixa pe toata durata creditului pentru bancile comerciale din Romania (cu anumite exceptii prevazute de normele BNR), dobanda lunara platita efectiv de clienti variaza numai in functie de variatia Euribor.

Sursa: www.eFin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare - Agentie Imobiliara Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *