Ce impact va avea noua reglementare a cotei reduse de TVA asupra pieței imobiliare?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Începând cu 1 ianuarie 2023 se modifică din nou plafonul de preț sub care se aplică cota redusă de TVA de 5% la achiziția unui imobil și anume de la nivelul de preț de la 700.000 de lei (echivalentul a 142.140 de Euro) la 600.000 de lei (echivalentul a 121.834 Euro).

Amintim că la începutul acestui an a fost extins plafonul de TVA de 5% pentru locuințe de până la 140.000 de euro. Care a fost impactul plafonului mărit la 140.000 de euro în piață pe durata anului 2022? 

Unul din efectele acestei prevederi a fost construcția mai multor proiecte de apartamente cu trei și patru camere, dar și apartamente cu două camere care se apropie de limita de sus a plafonului de 140.000 de euro. Așadar un prim efect pozitiv au fost locuințele mai spațioase și mai calitative. 

Un alt efect colateral a TVA-ul redus pentru locuințe mai scumpe a fost că a crescut cererea, în special pentru case. Majorarea plafonului de preț pentru care se achită un TVA de 5% la cumpărarea unei locuințe a avut ca efect creșterea semnificativă a cererii pentru locuințele care pot fi încadrate pe segmentele de piață middle și upper! 

Ca agenție imobiliară, am resimțit această schimbare în numărul crescut de  cereri pentru case. 

A crescut cererea pentru case

În cadrul Blitz, cererea pentru apartamentele din cadrul complexelor rezidențiale noi a crescut cu 7% față de previziuni, iar cererea pentru case a crescut cu 20% față de previziuni, ca urmare a dorinței cumpărătorilor de a achiziționa o locuință mai spațioasă și cu o curte. 

De asemenea, a crescut cererea pentru locuințele ale căror prețuri sunt cuprinse între 90.000 și 140.000 de euro, ceea ce a facilitat achiziționarea de locuințe mai spațioase, cu finisaje de calitate și cu o localizare bună. 

A scăzut accesibilitatea locuințelor  

Noua modificare de plafon pentru care se aplică cota TVA de 5%, cel mai probabil, va avea ca impact atenuarea creșterii prețurilor  și e chiar posibil, conform experților imobiliari, ca prețurile să scadă sub impactul noii reglementări. 

Indicele de accesibilitate a locuințelor a crescut de-a lungul anului 2022, până la 2,2 (în București), ceea ce a însemnat de fapt o accesibilitate mai scăzută a locuințelor. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică pentru luna octombrie 2022:

  • prețul mediu pentru apartamente noi de vânzare din București a fost la 1.848 euro/mp și de 1.728 euro/mp pentru apartamentele vechi (sursa imobiliare.ro), 
  • salariul mediu net pe luna octombrie 2022 a fost de 4.008 de lei (sau aprox. 815 Euro), (Sursa Institutul Național de Statică). 

Pentru a afla indicele de accesibilitate a locuințelor, aplicăm formula de calcul Preț pe mp Euro / salariu mediu net și avem pentru octombrie 2022:

  • Indice de accesibilitate apartamente noi 1.848 / 815= 2,2
  • Indice de accesibilitate apartamente vechi 1.728 Euro / 815 = 2,1

Comparativ cu luna ianuarie 2021, când salariul mediu era mai mic (696 euro), respectiv prețurile mai mici – 1.451 Euro pe mp pentru apartamente noi și 1.359 de euro pe mp pentru apartamente vechi, și aveam pentru ianuarie 2021: 

  • indicele de accesibilitate apartamente noi era de 2,08 
  • Indice de accesibiltiate apartamente vechi 1,9 

Totodată, a crescut numărul de ani necesari de muncă pentru achiziția unui apartament. Pentru a afla acest rezultat, aplicăm formula de calcul: 

Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari 

Așadar în luna octombrie 2022 erau necesari 106 de salarii medii și 8,8 ani pentru achiziția unui apartament nou de 50 de mp utili în București. 

Comparativ cu anul trecut, în ianuarie 2021 erau necesari 104 salarii și 8,6 ani pentru achiziția unui apartament nou în București.

Așadar, pe lângă condițiile mai aspre de creditare, și dobânzile mai mari la credite, avem un raport preț/ putere de cumpărare mai mică pe segmentul de apartamente vechi și noi, ceea ce înseamnă costuri mai mari și un număr de ani mai mare de muncă pentru achiziționarea unei locuințe.  

Cresc cererile pentru chirii

Un alt efect advers al pieței, este că pe măsură ce diferența dintre rată și chirie crește, pe fondul creșterii prețurilor la imobilele de vânzare și a înăspririi condițiilor de creditare crește și cererea pentru chirii. 

Pe durata anului 2022, cererile pentru chirii adresate agenției imobiliare Blitz au crescut cu 31% față de nivelul de cereri previzonat (pentru perioada ianuarie-noiembrie 2022).  

Așadar, preţurile sunt în creştere, ratele la fel, iar incertitudinea e departe de a se fi terminat. Experții imobiliari vă sfătuiesc să vă faceții bine calculele înainte de a semna vreun angajament de plată. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *