Case mai ieftine: Construcțiile modulare iau cu asalt piața din România

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

ConstrucÈ›iile modulare sunt construcÈ›iile viitorului. Sunt rapide, eficiente economic È™i durabile. 

Sunt compuse din prefabricate, 70-90% din componentele unei case modulare sunt produse în fabrică, fiind transportate È™i asamblate apoi pe È™antier, în doar câteva zile. 

Dată fiind versatilitatea lor, costurile mici și timpul scurt de asamblare, sunt folosite cu precădere ca:

  • SpaÈ›ii de lucru È™i birou pentru È™antiere,
  • Hale de producÈ›ie È™i spaÈ›ii comerciale, 
  • PieÈ›e agroalimentare, 
  • Misiuni umanitare È™i unități de cazare în caz de urgenÈ›e È™i catastrofe, 
  • LocuinÈ›e sociale, dar È™i grădiniÈ›e sau È™coli. 
  • Module sanitare È™i spaÈ›ii de evenimente. 
  • CăsuÈ›e de vacanță.

ÃŽn România avem deja o piață bine reprezentată cu foarte multe oferte de case prefabricate, case pe structură metalică, case modulare, case tip container È™i multe altele din materiale  variate È™i cu diverse configuraÈ›ii. 

Avantaje vs Dezavantaje

Principalul avantaj al construcțiilor modulare este faptul că reduce risipa de materiale și mărește calitatea construcției per ansamblu, ajutând totodată și la reducerea emisiilor de carbon.

Cele mai importante caracteristici ale construcÈ›iilor modulare sunt: 

  • SoluÈ›ie prietenoasă cu mediul 

Prin urmare, construcÈ›iile modulare sunt răspunsul la provocările de mediu È™i inovaÈ›ia tehnologică care îmbină cu succes nevoia de calitate È™i de utilizare eficientă È™i economică a resurselor. 

  • ConstrucÈ›ii standardizate

ÃŽn acest scop, sunt utilizate module de proiectare È™i sisteme de construcÈ›ie standardizate – din elemente prefabricate de construcÈ›ie È™i faÈ›ade pre-turnate.

  • O calitatea mai bună a materialelor 

ÃŽn trecut, se considera că aceste  prefabricate sunt de o calitate mai scăzută. ÃŽn prezent nu mai este cazul, pe cât de eficiente sunt ca timpi de execuÈ›ie È™i materiale, pe atât de calitative sunt È™i lucrările, calitatea elementelor produse în fabrică fiind mai bună.

  • FundaÈ›ii de dimensiuni mici, cu costuri reduse

ConstrucÈ›iile modulare sunt construcÈ›ii uÈ™oare, iar o greutate mai mică a construcÈ›iei presupune proiectarea È™i executarea unei fundaÈ›ii de dimensiuni mai mici, ceea ce înseamnă costuri mai reduse. 

  • Sistem de montare fără fundaÈ›ie

Casele modulare mici, de tipul tiny houses, pot veni din fabrică cu propriul lor sistem de montare la sol care înlocuiesc fundaÈ›ia, cum este cazul pilonilor sau al stâlpilor de susÈ›inere. 

  • Pot fi amplasate oriunde

Casele modulare pot fi amplasate literalmente oriunde, cum ar fi o plajă sau un varf de munte, sau zone în care accesul este aproape imposibil utilajelor de mare tonaj.

Materiale: lemn, beton, oÈ›el 

Casele modulare din lemn sunt construcÈ›ii ecologice cu un impact minim asupra mediului. Prezintă însă un dezavantaj, lemnul nu are proprietăți de izolare fonica foarte bune, dezavantaj cu care poÈ›i trăi foarte bine, dacă amplasezi construcÈ›ia într-o zonă verde liniÈ™tită. 

Prefabricatele din beton sunt foarte durabile, iar construcția poate rezista ani de zile cu puțină mentenanță. Densitatea și grosimea pereților din beton garantează o bună izolare termică și fonică.

Containerele din oÈ›el sunt la fel de durabile È™i au o bună izolare termică, oÈ›elul fiind în plus È™i material rezistent la foc. Tinde însă să ruginească, de aceea, vopseaua trebuie reîmprospătată periodic pentru a evita corodarea. 

Costuri

O casă modulară asamblată pe o structură metalică nu înseamnă o casă mai puÈ›in confortabilă, însă ce È™tim sigur este că presupune costuri mai mici. 

Construcțiile modulare pentru locuit sunt disponibile în diferite configurații, pot fi supraetajate sau pe un singur nivel, pot avea scară interioară sau exterioară, pot avea aer condiționat și radiatoare electrice.

ConstrucÈ›iile modulare sunt aÈ™adar o soluÈ›ie accesibilă pentru cei care îți doresc o locuință într-un timp scurt de execuÈ›ie la preÈ›uri foarte accesibile. 

PreÈ›ul de pornire pentru o casă modulară standard este de 600 Euro/per metru pătrat È™i poÈ›i opta pentru pereÈ›i confecÈ›ionaÈ›i din panouri sandwich de 8 cm sau de 10 cm cu spumă poliuretanica È™i vată minerală de 100 mm, rigips profesional, polistiren de 100 mm È™i lambriu. 

Alte firme de construcÈ›ii de case modulare, estimează costul pe mp la aproximativ 1.000 de euro/mp, în funcÈ›ie de materialele folosite, la care se adaugă costurile pentru fundaÈ›ie, branÈ™are la utilități, finisajele interioare È™i altele. 

Dacă ești în căutarea unei soluții de casă mai ieftină, Blitz te poate ajuta cu găsirea unui teren pe care să-ți amplasezi noua ta locuință modulară.