Bancile nu refinanteaza investitiile imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Bancile nu mai refinanteaza investitiile imobiliare. Conform consultantilor DTZ Echinox, valoarea imprumuturilor realizate pentru investitiile de aceste gen care ar putea intampina dificultati de refinantare in urmatorii trei an, in raport cu volumul stocului investit, ramane in continuare una dintre cele mai mari din Romania.

Motivele sunt scaderea abrupta a valorii proprietatilor, in conjunctie cu volumul redus al stocului de investitii (cuantumul creditelor facute pentru investitii in proprietati comerciale – birouri, retail, spatii logistice).

Deficitul de refinantare al Romaniei, adica diferenta dintre valoarea creditelor garantate cu proprietati comerciale care se apropie de maturitate si sumele care se mai pot obtine prin refinantarea acestora, folosind aceleasi active pentru garantii, are o valoare absoluta de 2 mld. dolari americani, adica 5% din totalul stocului investit.

Romania imparte locul patru cu Marea Britanie si este depasita de Spania (6%), Ungaria (8%) şi Irlanda (21%).

Daca un deficit de refinantare mare poate fi vazut de catre investitori ca o oportunitate de a achizitiona proprietati in dificultate sau portofolii de credite cu garantii imobiliare, in Romania, datorita volumului redus al stocului de investitii, astfel de oportunitati sunt limitate“, subliniaza Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare al DTZ Echinox.

In Europa, deficitul de refinantare a creditelor ramane ridicat, comparativ cu situatia de acum sase luni. Scaderea preconizata a valorii de capital a proprietatilor a dus la o crestere de 4% a deficitului de refinantare, pana la valoarea de 122 mld. dolari. Cu toate acestea, in comparatie cu analiza DTZ din noiembrie 2010, deficitul de refinantare al Europei s-a redus cu 27%, de la valoarea de 167 mld. dolari.

Se observa, in aceeasi ordine de idei, o crestere a deficitului pe teritoriul Europei, incluzand Marea Britanie (+4%, respectiv 43,8 mld. dolari), Spania (+17%, respectiv 28,7 mld. dolari) si Irlanda (+10%, respectiv 13,5 mld. dolari). Exceptie fac Franta (in scadere cu 25%, respectiv 8,1 mld. dolari) si Germania (in scadere cu 16%, respectiv 5,5 mld. dolari). Irlanda ramane cea mai expusa, cu un deficit echivalent cu 21% din totalul stocului investit. Spania si Marea Britanie au, de asemenea, deficite de refinantare destul de mari, echivalente cu 6%, respectiv 5%, din stocul investit.

Per total, DTZ estimează ca exista suficient capital disponibil (399 mld. dolari) pentru a acoperi deficitul de refinantare.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *