Ce fel de locuințe sunt preferate după pandemie?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

 

EÈ™ti în căutarea unui loc numit acasă? Cu grădina de flori, grădina de legume, livadă È™i eventual o anexă È™i  o curte? Iar casa să aibă 2-3 camere decomandate, baie È™i neapărat beci, că locuind atât de mult timp la bloc cu un balcon mic, ai tot suferit că nu ai un spaÈ›iu de depozitare pentru borcane È™i alte preparate pentru iarnă. Dacă are È™i curte, tot ce mai contează e să aibă o sursă de apă È™i una de încălzire. 

După pandemie, toate aceste dorinÈ›e au devenit absolut normale! 

ExperÈ›ii din piaÈ›a imobiliară au surprins demult trendul È™i au semnalat faptul că preferinÈ›ele consumatorilor pentru spaÈ›ii mai mari, nu sunt deloc întâmplătoare. Trendul a început cu primele restricÈ›ii din 2020 È™i a continuat în 2023 cu o cerere mai mare pe zona de apartamente cu 3 È™i 4 camere, È™i pe cea de case, cu curte de minim 50 de mp, situate în zonele limitrofe ale marilor oraÈ™e, sau la o distanță de 20-50 km de un oraÈ™ mai mare în zone rurale. 

Factorul care a decis totul –  jobul 

Munca de acasă a fost cel mai important rol în schimbarea preferinÈ›elor potenÈ›ialilor cumpărători.  

După ce ne-am familiarizat cu munca remote în 2020, respectiv în 2021-2022, mulÈ›i dintre noi ne-am dorit să continuăm în aceeaÈ™i manieră È™i în 2023. 

Astfel, interesul acordat joburilor remote a continuat să crească È™i nu dă semne să se oprească, nici după ce pandemia oficial s-a încheiat. Partea bună e că È™i angajatorii au înÈ›eles nevoia de flexibilitate a angajaÈ›ilor, iar acum ofertele de joburi remote  sunt la un maximum istoric. 

În prezent, angajatori de top din diverse domenii, oferă angajaților posibilitatea de a lucra de la birou, hibrid sau de la distanță. De asemenea, angajații pot oricând opta pentru un alt tip de muncă, decât cel pe care l-au ales inițial!

Ce fel de locuinÈ›e caută oamenii online 

Având această libertate de a lucra de oriunde, oamenii È™i-au schimbat preferinÈ›ele în ceea ce priveÈ™te condiÈ›iile de locuire. 

Este binecunoscută această tendință care a început cu căutările online. Atenția celor care caută o locuință s-a mutat de pe apartamentele cu 2 și 3 camere, care până nu demult erau în topul preferințelor clienților pe diverse portaluri, la case și apartamentele mai mari cu 3-4 camere.

ÃŽn zonele suburbane, se caută case cu 3-4 camere, la preÈ›uri de 60-80.000 euro, cu o curte liberă de minim 50 mp, situate în zone liniÈ™tite, din jurul marilor oraÈ™e. 

ÃŽn capitală, în decursului anului trecut, s-a înregistrat o creÈ™tere a interesului cumpărători cu aproximativ 30% mai mare pentru proprietăți mai scumpe, în valoare de 120.000 – 300.000 euro, în general case sau apartamente care dispun de curte proprie. 

Și în 2023 s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a căutărilor de case și vile, în toate regiunile din țară. Iar anunțurile cu case individuale de vânzare sunt dintre cele mai accesate.