Proiecte Investiționale: Afaceri la Cheie

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

afaceri la cheie

De ce ai cumpăra o afacere la cheie? În general, e mai puțin riscant decât să pornești de la zero. O afacere la cheie pusă pe ”roate” are o clientelă deja formată, iar în cazul afacerilor viabile mai are încă un personal angajat care cunoaște bine afacerea. În plus are deja un nume în piață, prin urmare poate genera din prima lună flux de numerar și profit.

La ce să te uiți atunci când analizezi potențialul unei afaceri la cheie de vânzare. 

Locația business-ului

Primul aspect de luat în calcul: unde este localizată afacerea? Este afacerea situată într-o zonă ultracentrală sau într-o zonă bună cu vad comercial care să te ajute să obții niște prețuri competitive? Cu atât mai bine! Zona dictează prețurile produselor și servicilor tale. 

Un alt aspect important ce ține de locație este vizibilitatea – stradală. Cât de facil este accesul în zonă cu mijloacele de transport în comun? Acest aspect va determina succesul sau eșecul afacerii.

Analiza sănătății financiare a afacerii 

Sănătatea financiară a afacerii este cel de-al doilea aspect major al afacerii. Te interesează cifra de afaceri generată în trecut, despre care poți să ceri informații agentului Blitz. Vrei să știi veniturile realizate în toți anii de la deschidere, precum și costurile și veniturile realizate în urma unor optimizări, dacă acestea au fost făcute.

A înregistrat profit în toți anii de la deschidere, inclusiv în 2020-2021 ani de pandemie în care mulți au înregistrat pierderi în domeniu sau chiar s-au închis? 

Care sunt datoriile companiei, ce creanțe deține și care sunt taxele și impozitele de plătit către stat? Ai planuri de extindere? Dacă da, atunci este compania eligibilă pentru atragerea de fonduri europene, împrumuturi bancare, linii de credit, ipoteci și garanții pentru atragerea de finanțări?

Contractele în derulare

Ce contracte cu furnizori și de muncă sau colaborare are compania în derulare și la ce prețuri? Îți sunt acestea de ajutor pentru a genera profit în viitor. Care sunt principalii clienți și ce contracte au? S-au încheiat contracte noi în ultimul trimestru? Ce stocuri de marfă mai există și ce mai e necesar pentru a functiona la parametri optimi? 

Dotările existente & amenajări

Evident vei analiza cu atenție activele fizice ale afacerii – terenuri, spații logistice, spații de depozitare, spații comerciale, echipamente în proprietate sau leasing, și care este randamentul acestora, precum și costurile de întreținere. 

Este facilitatea de business complet utilată cu mobilier? Are un design modern sau necesită renovări și reamenajări? Care sunt consumabile necesare bunei funcționări?

Prețul afacerii 

Și desigur te interesează prețul de achiziție al afacerii și Return of Investment (ROI) – calculat în ani necesari pentru a-ți recupera investiția și în procentul de profitabilitate a investiției anuale.

Să luăm un exemplu – la un preț de  50.000 euro și un profit realizat la un grad de ocupare de 30% ai un profit de 25.000 de euro anual. Conform acestor estimări îți recuperezi investiția în minim 2 ani! 

Din al treilea an, începi să produci un profit de 25.000 euro, la un randament al investiției de  14,47%, mult peste ce-ți pot aduce investițiile în plasamente financiare!  

Ca să fii sigur că iei cea mai bună decizie în privința investiției tale, specialiștii Blitz îți pot oferi:

  • un raport de evaluare în funcție de tipul de proprietate cu datele macro de analiză financiară a activului – venituri, profituri, și costurile de operare; 
  • un raport detaliat de evaluare imobiliară a proprietății cu date de calcul al randamentului pe care le poți obține din investiție. 

Contactează consultantul financiar al Blitz care te poate ajuta să evaluezi randamentul unei investiții într-o afacere la cheie, precum și modalități de obținere a unei finanțări. Vezi câteva afaceri viabile sau spații comerciale cu potențial de business ridicat care abia așteaptă un antreprenor curajos și plin de avânt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *